Видове платове за тениски

Видове платове за тениски

Тениската е едно от най-удобните облекла. Перфектен за ежедневна употреба и физическа активност. По-елегантните версии могат успешно да заменят риза по време на среща с другата половина. Независимо с каква цел купуваме дрехи (за работа, за дома, за спорт), винаги обръщаме внимание на материята, от която са изработени. Известно е обаче, че тениската от производител трябва да бъде изработена от по-добри материи от обикновените модели от хипермаркета.

 

Как да изберем правилния плат?

Това е коефициент на преобразуване, който показва теглото на един квадратен метър материал. Грамажът, както подсказва името, се изразява в грамове, точно като хартията. Не е трудно да се досетите, че колкото по-висока е стойността, толкова по-дебела е тъканта, с която имаме работа. Това ясно се вижда при сравняване на различни модели дрехи. По-високият грамаж не означава по-добро качество. Тениската на производител на дрехи е с малко по-малък грамаж от обикновена тениска от чист памук, но е по-издръжлива и по-добре понася дори многократно пране. Най-важното е видът на използваните влакна и видът на тъканта.

 

Памук

Памукът е естествена материя, поради което тениските, изтъкани от него, са особено препоръчителни за хора, които са склонни към алергии или страдат от кожни проблеми. Памукът е ефирен и приятен за носене, но има някои недостатъци. Една от тях е относително бързата деформация на облеклото. Друг проблем е бързото замърсяване, както и дългото съхнене на изпраните дрехи. Може също така да се обезцвети при продължително излагане на слънчева светлина. Поради тази причина много производители го комбинират с други добавки, като по този начин подобряват параметрите на материала.

 

Полиестер

Полиестерът, от друга страна, е синтетичен материал. Тъканите, изработени от неговите влакна (обикновено по-тънки от човешка коса), са доста леки и устойчиви на свиване. Освен това е по-малко вероятно да се деформират при пране и запазват цветовете си по-добре. Те обаче не отвеждат влагата толкова добре, колкото памука. В синтетична тениска можем да се изпотим много, което е неудобно особено в горещите дни.

 

Смеси

Досега най-добри параметри имат тъканите от смесени естествени и синтетични влакна. Тениска изработена от материя, която е комбинация от памук и полиестер, е дишаща, не се деформира и не губи цвят след пране.