Как да стегнем тялото след раждане

Как да стегнем тялото след раждане

След бременност е напълно нормално, тялото да се промени. Да са се натрупали мазнини, мускулатурата да се е отпуснала, особено ако жената не е правила нищо по този въпрос. Вече сте майка, но тялото ви не е като преди. Със сигурност тези мисли нахлуват в главата на всяка жена. Вашият живот се променил, което води до допълнителен стрес и нови приспособления към навици. Преди да започнете, каквото и да е било е изключително важно да погледнете емоционалното си здраве, защото всеки един нов навик и промяна изисква пълна осъзнатост за да бъде дългосрочна. 

Кога и как да постигнем така нареченото “стягане” след раждане?: Тази статия не е за всеки! Всяко раждане е съвсем различно при всяка една жена, затова и промените след това са различни. Проучванията показват, че при нормално раждане можете да започнете да тренирате в рамките на 6-8 седмици, разбира се с леки физически натоварвания. При разкъсване и наличие на шевове периода може да варира от 1 до 2,3 или 4 месеца. При цезарово сечение се препоръчва пълна почивка от 6 седмици. Дайте време на тялото си да почине и даа се възстанови напълно, след това правилния момент за тренировки ще е напълно безопасен за вас. 

Какво е стягане?:  Използвахме думата “стягане”, тъй като е така разпространена сред читателите я използвахме и ние. “Стягането” представлява процес на покачване на мускулна маса и горене на мазнини. Двата процеса чисто физиологично вървят отделно, а понякога можете да постигнете и двете заедно. Например при начинаещи или хора, които не са тренирали от дълго време, може да бъде постигната така наречената рекомпозиция. Научните изследвания показват, че това се случва, тъй като тялото изпитва нов стимул и по този начин мускула расте. За него всичко е ново и можете да постигнете едновременно сваляне на мазнини и покачване на известно количество мускулна маса. При напреднали и атлети, този процес е доста по-труден и изисква професионална и специфична подготовка, което не е обект за тази тема. 

Как да тренирам?: След раждане, просто забравете за тежки тренировки. Оформянето на коремната и тазовата мускулатура, трябва да бъдат с приоритет, но това не означава да се съсипеш от тренировки. Може да започнете с леко движение, разходки и упражнения в домашни условия. Ако имате вече, други цели и точна и ясна картина какво искате, най-добре да се обърнете към специалист. 

Стегнатото тяло, влияе добре на всеки организъм. Тренировките ще подобрят вашето ментално и емоционално здраве, а не само физическо. 

Само тренировки ли, ще ме доведат до старата ми форма? Разбира се, че не. Те вървят ръка за ръка с храненето. И под хранене не слагаме етикети на диети, като 90 дневната или кето диетата. Както тренировките, така и храненето трябва да е напълно индивидуално. Един от най-сигурните методи е чрез калориен дефицит, което означава да приемете определено количество калории. Което звучи страшно, но всъщност е структурирано. За да може тялото да гори мазнини, трябва да гори повече енергия или да приема по-малко. Всичко, това трябва да е спазено с емоционалното състояние и да не затруднява жената, тъй като резултатите ще са краткосрочни. Една от основните цели е да се чувствате добре. 

Освен тренировките и диетите, понякога се налага и оперативна интервенция за прибиране на кожата, след раждането. Бързо качените килограми за кратък период от време или патологични аномалии, могат да доведат до излишна кожа. Добрата новина е, че има няколко опции, които могат да помогнат на жената да възвърне фигурата си след бременността. Един от най-често срещаните методи е прибирането на корема, което е процедура, при която се коригира изпъкналия или увиснал корем. Ефектът от абдоминопластиката е забележим почти веднага, но за окончателните абдоминопластика резултати са необходими няколко седмици. Едно голямо предимство на тази опция е, че човек не трябва да носи тесни дрехи, за да постигне ефекта. Тя работи по-добре за жени, които се нуждаят от стегнато тяло, но не искат да изглеждат като красавица. Има и други методи, които могат бързо и лесно да ви помогнат с борбата с излишните килограми. Но най-добрия и здравословен начин си остав правилното балансирано хранене, съчетано с умерени физически натоварвания. Следвайте плана и програмата си, една от основните неща за постигане на всяка цел е правилно структуриран план към нея и ясни очаквания от целия процес.