Основни правила за облеклото, които всеки трябва да знае

Основни правила за облеклото, които всеки трябва да знае

Ако не сте много запознати с правилата на етикета по отношение на облеклото, тогава тази статия ще бъде вашият незаменим помощник. Бизнес среща, сватбена церемония или някакъв светски прием изискват ясни норми и правила не само в поведението, но и в облеклото.

 

Нека разгледаме основните стилове на дрескод.

Най-строгият стил на дрескод, който се използва на събития като бал, президентски или кралски прием, връчване на престижна награда.

Основните правила за облекло за жени са:

роклята не трябва да е по-дълга от глезена;

– голи рамене не се допускат;

– Задължително бели ръкавици над лакътя и чорапи;

– не можете да носите бижута, тук се допускат само скъпоценни бижута;

– Косата трябва да бъде събрана в елегантна прическа;

– грим – спретнат и незабележим;

– дамска чанта – миниатюрен размер.

Мъжът е длъжен да носи лачени обувки, фрак с бяла папийонка. Той също трябва да носи своята лента с бойни регалии, ако има такива.

Черната вратовръзка е вторият най-строг стил на дрескод, който е популярен на много тържества. Страхотна рокля за жена в този случай ще бъде дълга рокля в не твърде ярък цвят. Може да предпочетете и коктейлна рокля под коляното. Можете да използвате красиви бижута и да изберете малък клъч. Що се отнася до обувките, те трябва да са затворени и на токчета.

 

Коктейлно облекло

Този тип дрескод обикновено се допуска за събития като корпоративен банкет, вечеря, семейно тържество с голям брой гости. Въпреки че не е толкова стриктно като бялата или черната вратовръзка, все пак трябва да спазвате тези правила.

Една жена може да носи както дълга, така и къса рокля, както и да предпочита костюм с пола или панталон. От бижута трябва да изберете качествени и стилни бижута или скромни бижута с естествени камъни. Що се отнася до дамските обувки, те могат да бъдат почти всякакви, но само с токчета.

Мъжът може да носи костюм, риза и класически обувки. Не е задължително да носите вратовръзка.

Полу-формален

Няма строги правила за полуофициалния дрескод, основното е да се впише в общото настроение на събитието. Когато избирате облекло от полуофициален тип, трябва да обърнете внимание на времето на събитието. Да, до 18:00 часа една жена може да носи елегантна рокля или костюм, а мъжът – обикновен костюм с вратовръзка и класически обувки. И след това време трябва да изберете коктейлна рокля (за жени) или тъмен костюм (за мъже).

 

Дрескодът Business Best изисква строг и скъп бизнес костюм. Може да бъде избран за поводи като бизнес приеми, преговори или бизнес срещи с важни бизнес партньори. Облеклото за жена в този случай трябва да се състои от такива дрехи като костюм от синьо, сиво или бежово, бяла блуза и затворени обувки с токчета не по-високи от пет сантиметра. Мъжът трябва да бъде облечен в тъмносин костюм, бяла риза, скъпи обувки. Не забравяйте за аксесоарите – копчета за ръкавели, вратовръзка, носна кърпа.

За Business Traditional е приемлив традиционен бизнес костюм. На жените е позволено да избират между вариант с панталон и пола.

A5 (или Afte Five)

Има ли знак А5 на поканата ви? Това означава типът дрескод за събитието, което започва след 17 часа. Една жена в този случай може да се облича в почти всяко облекло: рокля, пола, панталон, дамски клин, елегантна блуза или топ. Този тип дрескод предоставя свобода в избора на бижута, аксесоари и обувки. Забранено е да се носят освен спортни обувки.

Мъжът може да избере всякакъв костюм. Не е задължително бизнес. В After Five не можете да носите вратовръзка. На запад е допустимо да носите дънки, мокасини или клубно яке, пуловер или жилетка.

 

Ежедневно (неформално)

Casual е дрес код, който предоставя безплатен ежедневен стил на облекло. Няма табута и твърди граници, но при избора на подходящо облекло трябва да се съсредоточите върху естеството на събитието.