Как да подберем правилните материи за рокля

Как да подберем правилните материи за рокля

Роклите са прекрасно облекло, което привлича вниманието и може да бъде изключително красиво и елегантно. Независимо какво търсим, дали официална или ежедневна рокля, материята, от която е създадена е много важна. Има различни платове като коприна, шифон, дантела, сатен и много други. Добре е да знаем как да подберем рокля за конкретно събитие и коя е подходяща и няма да има несъответствие.

Ленът например е доста желан и предпочитан. От него може да се изработи спално бельо, както и някои видове дрехи. Но не е особено подходящ за носене. Както знаете той е добиван от стъблата на растението лен. Той има много гладка повърхност с матов гланц, трудно се замърсява, не става на топчета, лесно попива вода и изсъхва. Подходящ е за летни облекла. Ленът е много устойчив на разтягане, най-вече когато е мокър. Той е по-твърд от памука и се мачка повече. Препоръчително е да се пере на ниска температура, защото се свива.

Копринените официални рокли са черешката на тортата. Това е плат, който е лек, дишащ и приятен на допир. Знае се, че той е създаден в Китай и е разработван с годините. Дрехите от този вид са прекрасни, красиви и невероятни. Много са търсени от повечето хора, защото са леки за носете и в същото време са забележителни.

Сатенът е великолепен плат, от който са направени много рокли, нощници, пижами и дори спално бельо. Той е най-великото откритие, защото от едната страна е лъскав и блестящ, а от другата е матов. Поради своята гладкост, сатена е често използвана материя за производство на облекло, което е в директен контакт с кожата. Той пада нежно и свободно по тялото и е един разкош.

Креп, това е материя, която е предпочитана за официалните и парти рокли. Но всъщност това не е плат, а общото наименование на група тъкани със специален ефект на креп и видима релефна повърхност. Крепът има изразена пясъчна повърхност, тоест грапава е на пипане, но има блестящи нишки, които са от рода на коприната и пасват идеално.

Шифонът е лек, фин и прозрачен плат, изтъкан от памук, коприна или синтетични влакна. Използва се за вечерни тоалети, блузи, панталони, шалове и други. Той е здрав и много фин. Както сатена и коприната е много мек и гладък, няма да подразни кожата или да създаде раздразнения. Много от дизайнерските брандове го използват за направата на своите невероятни тоалети.

Дантелата е красив и ефектен плат, направен от преплитането на конци по специален начин. Тя служи за украсяването на дрехите и допълненията, за изработка на покривки, салфетки и др. Намира голямо приложение в официалната и булчинската мода, като повечето рокли са украсени именно с нея. Дизайнерите обожават този плат и го използват често при изработка на различни дрехи.