Как да комбинирате цветовете в дрехите: правила

Как да комбинирате цветовете в дрехите: правила

Всички обичаме дрехи и аксесоари с различни цветове, но само малцина знаят как да комбинират правилно цветовете в дрехите. Вашият гардероб със сигурност ще включва класически дрехи в бели, черни и бежови тонове, както и цветни артикули за специален повод и светло настроение. За да може вашето изображение винаги да изглежда перфектно, си струва да запомните само няколко прости правила. Независимо дали ще облечете пола и блуза или туника и клин, има определени правила, които трябва да спазваме. Не само професионалните стилисти могат и могат правилно да комбинират дрехи от различни цветове.

 

Таблицата за комбинация от цветове се основава на концепцията за спектъра, позната на всички от детството – дъгата. Седем основни цвята образуват безкраен брой възможни комбинации, защото всеки цвят може да има хиляди нюанси. За да се улесни работата с таблици, спектърът обикновено се представя като кръг. Сега можете лесно да намерите противоположни цветове от спектъра, както и нюанси, които са един до друг.

 

Броят на нюансите, които може да има всеки от седемте основни цвята, е безкраен. Ако добавите бяло към цвета, получавате по-светли, ненаситени тонове. Чрез добавяне на черно, напротив, се получава по-плътен и наситен цвят. Много интересни опции за тоналност се получават чрез добавяне на сиво. По този начин, за да оформите модно облекло, можете да използвате неща в хиляди различни нюанси.

 

Практика

Таблица за комбинация от цветове и нюанси Най-простият практически пример за използване на цветова диаграма е комбинацията от ярки и неутрални нюанси. Ако имате пъстър артикул като елегантна блуза  в гардероба си, най-лесно е да го комбинирате с неутрални пастелни цветове: черно, бяло, тъмносиньо, кафяво или бежово. Ярко нещо може да направи всеки класически вид уникален.

 

Важно е да запомните, че в изображението трябва да преобладава неутрален нюанс, но това правило не винаги е необходимо. Ако преобладават ярките тонове, тогава нещо, което допълва образа на неутрален нюанс, може да изглади яркостта. Не забравяйте, че в комбинация с черно-бели елементи от гардероба, ярките неща ще изглеждат по-контрастни. Опции с бежови и сиви нюанси изглеждат по-хармонични.

 

Комбинации в дрехите на цветното колело

За тези, които изпробват само първоначалните умения на дизайнер, една от най-лесните опции може да бъде работата с кръгов спектър. Тя включва комбинация от цветове в зависимост от местоположението им в спектъра. Противоположните цветове от спектъра са перфектно съчетани, както и нюанси, разположени в квартала.

 

В последния случай те означават комбинации от свързани нюанси, те се оказват по-малко наситени, но все пак много ефективни. По-сложна комбинация се нарича „триада” – избор от нюанси, които образуват правилен или остър триъгълник на цветното колело. Вариантът „тетрад“ се счита за най-труден – изборът на четири нюанса, които образуват квадрат или правоъгълник в кръг.

 

Комбинация от различни цветове

Цветно колело Можете да комбинирате неща с различни цветове според различни правила, създавайки изображения, които са различни по контраст и наситеност. Както беше отбелязано по-рано, облеклото в бели, черни, бежови и сиви нюанси е универсално. Може успешно да се комбинира както един с друг, така и да се комбинира с ярки аксесоари. За всеки от основните пастелни нюанси има партньорски цветове, които му подхождат най-добре. Именно с такива печеливши комбинации се препоръчва да започнете дизайнерски експерименти.