С какви дрехи е подходящо да ходим на работа

С какви дрехи е подходящо да ходим на работа

Имате ли проблеми с шефове и клиенти, а красиви колеги мъже нахално ви тормозят или напротив, игнорират ли ви? Може би не те, а вие. По-скоро в това как се обличате за работа. Кои са основните грешки, които допускаме, когато отиваме в офиса?

 

Промяна на стандартите

Преди няколко години в много институции се практикуваше т. нар. офис дрескод, когато служителите трябваше да се обличат и изглеждат по определен начин.

 

Например, жените служители трябваше да носят бяла блуза, черна пола-молив, черни токчета и чорапогащи в телесен цвят и минимум бижута. Сега стандартите станаха много по-демократични, но много от нежния пол все още имат свои собствени представи за „офис имиджа“.

 

Черно-бяла гама

Често офис служителите избират черни, бели или поне сиви тонове в дрехите си. Например съчетават бяла блуза или джъмпер с черен или сив бизнес костюм. Но такъв образ е подходящ за някакъв вид официални събития, да речем, бизнес преговори, срещи или срещи с клиенти. Определено няма смисъл да се обличате така всеки ден. Освен това, прекалено „деловият“ образ може да натовари другите и понякога е полезно да се намали разстоянието и да се създаде поне вид на по-малко формални отношения с колеги или клиенти. Затова е полезно да варирате и комбинирате различни цветове, макар и не най-ярките – светлокафяво или бежово с цвета на чаена роза, например.

 

Вталени неща

Те изглеждат добре само на дами с перфектна фигура. А модата на вталените блузи и тесните поли отдавна си отиде. Сега тенденцията са повече или по-малко обемни неща, пълни с въздух. Те са много по-удобни за носене.

 

Чорапогащи в неестествени цветове

Ако чорапогащникът е естествен, без въпроси. Но понякога можете да видите чорапогащници в различни цветове на офис дами – черни, кафеени, шоколадови, бронзови и дори дантелени или мрежести, въпреки че последното вече е огромна рядкост … Такива чорапогащи може да не се съчетават добре с останалите дрехи и дори изглежда вулгарно. Ето защо е по-добре или да носите чорапогащи в естествен цвят, или, да речем, панталон.

 

Неподходящо бельо

Ако имате лек „горнище”, тогава под тънката материя може да се виждат очертанията на горнището и сутиена. Първо, забравете напълно да се откажете от сутиен – колкото и еманципирани да сте, на работа липсата на това парче тоалетна може да не играе във ваша полза.

 

За офиса е по-добре да изберете по-консервативно бельо – не дантела или минимизатор. И не е задължително да е бяло – може да е кремаво или светло бежово. И най-доброто от всичко, без ясно изразени шевове.

 

Дрескод за „свободни артисти”

Бих искал да добавя, че ако сте творчески работник, тогава можете да „вкарате” на тези съвети. Тези, които работят за редакции, музикални или художествени институции, обикновено имат право да покажат своята индивидуалност. Сигурно никой няма да ви съди, ако дойдете на работа с дънки и тениска или мини и топ с деколте.

 

Ако обаче имате някакви съмнения, достатъчно е само да наблюдавате как се обличат повечето ви колеги. Със сигурност екипът има някакъв общ стил, на който всички малко или много се придържат. Ако всички са облечени „неправилно”, тогава не бива да се притеснявате: можете да изглеждате както искате.