С какво е по-добре да спортувате през зимата и как да се обличате правилно, изборът на екипировка

С какво е по-добре да спортувате през зимата и как да се обличате правилно, изборът на екипировка

За хората, които предпочитат да водят активен начин на живот, често възниква въпросът: с какво е по-добре да бягате през зимата? В крайна сметка бягането, както знаете, удължава живота и подобрява благосъстоянието. Хората, които излизат през цялото лято за сутрешни бягания, им е трудно да останат вкъщи през студените зимни месеци. За тези спортни дейности най-подходящото облекло са термо клин или термо блуза. Можете да бягате през цялата година и при всяко време.

Основното нещо е да се подготвите и облечете правилно.

Ползите и вредите от бягането през зимата за здравето Според лекарите всякакъв вид спорт е полезен за човешкото тяло. Хората, които са свикнали да бягат през топлия сезон, могат да продължат да бягат и през студения сезон. Не е желателно просто да започнете да бягате с настъпването на зимата, по-добре е да изчакате до лятото. В края на краищата този спорт изисква тренировки и издръжливост, а неподготвен и невтвърден човек може бързо да се разболее от бронхит, трахеит или дори пневмония.

Физическата активност по всяко време на годината ще бъде само от полза за тялото. През зимата въздухът, макар и студен, съдържа повече кислород. Спортуването през зимните месеци ще помогне за активиране на всички физиологични процеси в организма, за подобряване на функционирането на всички органи. Хората, които бягат на открито, винаги имат добър тен, мускулите са в добра форма, фигурата е перфектна, а освен това не се притесняват от високо кръвно налягане или проблеми със сърцето.

Вярно е, че преди джогинг е препоръчително да изпиете чаша топла вода с лимон и в никакъв случай да не пушите. Спортните дейности трябва да започват с леко загряване. Можете да затоплите мускулите у дома или вече на улицата. Бягането през зимата се препоръчва само през светлата част на деня. Джогинг може да се прави на близкия училищен стадион или в местен парк. Преди да бягате, можете да инспектирате територията, където планирате да спортувате. Не се препоръчва да бягате в гората или да бягате далеч от дома.

Какво да тичам през зимата на улицата

Зимният джогинг ще бъде от полза за тялото, но само ако изберете правилните дрехи. Винаги трябва да помните, че през зимата основният враг на човек е слана. Той е невидим и в началото дори не се забелязва. Ако не се погрижите всички части на тялото да са надеждно изолирани и защитени от замръзване, има вероятност да получите измръзване.

Дрехи

Спортното облекло за зимно бягане трябва да е удобно и да поддържа правилната температура. Обикновено се състои от 3 елемента: термо бельо от полиестер (полипропилен, еластан) с памук, анцуг от полар (полиестер), както и ветровка (жилетка) с качулка и водоотблъскващо покритие. Под сакото (ветровка) можете да носите суичър или пуловер. Облеклото за джогинг е ушито от плат, който задържа топлината, осигурява максимална топлоизолация и не причинява дискомфорт. Материалът трябва да е лек, но здрав. Разрезът не трябва да ограничава движението. Най-добре е да купувате спортни дрехи от известни марки за джогинг.

долен слой

Под анцуг е по-добре да носите бельо, специално предназначено за дейности на открито през зимата. Такова термо бельо е изработено от синтетични материали (полиестер, полиамид, полипропилен) с малка добавка на памук. Синтетиката има клетъчна структура, задържа топлината, но позволява отвеждането на влагата (потта) от тялото. Термобельото (дълги ръкави, тениска, долни гащи) ще предпази от хипотермия човек, който спортува през зимата на улицата.

Горен слой Върху бельото трябва да се носи анцуг от полар. Материята трябва да е мека на допир, но плътна. Топъл суичър с качулка от памук и полиестер е подходящ за зимно бягане. Краката могат да се носят с меки, дишащи полиестерни панталони. Основното е, че спортната униформа е топла. Върху костюма носете дрехи, които ще предпазват от вятър и сняг.

За зимен джогинг можете да си купите жилетка или ветровка. Такива дрехи обикновено се шият от водоустойчив полиестер. Препоръчително е да закупите яке с качулка, ластик (дантели) на талията и ръкави за по-добро задържане на топлината. Долна част На краката можете да облечете не само анцуг от костюм, но и зимен чорапогащник от топъл полар. През зимата изобщо не е необходимо да се обличате като зеле. Спортните чорапогащи изглеждат много тънки, по-скоро като клинове, но след първото бягане всички съмнения относно тяхната ефективност ще изчезнат.

Аксесоари

Освен за маратонки и анцуг, трябва да се погрижите и за аксесоарите. Човек, който бяга през зимата, трябва внимателно да прецени екипировката си. Всяко малко нещо в зимните спортове може не само да предпази от замръзване, но и да поддържа здравето.

Шапка с козирка

За зимно бягане определено трябва да си купите шапка. Ако бягате без шапка, силната слана и вятър могат да причинят вазоспазъм и силно главоболие. Можете да носите плетена шапка от вълна или с поларена подплата на главата си, докато бягате. Също така – полиамиден бинт, полиестерна балаклава, баф с изолация polartec. При снеговалеж можете да покриете главата си с качулка от ветровка. По-добре е да завържете шал около врата си.