Черен петък: как да купувате неща на разпродажба правилно и бързо

Черен петък: как да купувате неща на разпродажба правилно и бързо

Черен петък наближава. Основният празник на шопхолика тази година се пада на 19 ноември. На този ден хиляди магазини по света организират грандиозни разпродажби на дрехи-рокли, панталони, клинове, поли и други, откривайки коледния сезон за пазаруване. Какво трябва да направите предварително, как да организирате процеса на пазаруване, какво да търсите, как да се държите в претъпканите търговски центрове, разбрах тънкостите на лудото пазаруване в Черния петък.

Така:

Ние си поставяме цели

Разбира се, конкретен списък за пазаруване е индивидуален въпрос за всеки, но практиката на „Черен петък” показва, че най-изгодните отстъпки по правило се отнасят за определени категории стоки. Често това са дрехи, обувки и аксесоари. Именно в тази продуктова група разделението на сезонни колекции е най-ясно изразено, което означава, че има голям шанс да намерите неща с максимална отстъпка.

Големите продажби като правило обхващат продукти от по-ниска и средна ценова категория. Не очаквайте да купувате дизайнерски артикули или първокласно облекло със 70-90% отстъпка. Разбира се, цената може да бъде намалена, но в по-скромни граници – с не повече от 20%.

Изготвяне на списък

Вашето основно оръжие в борбата с суматохата на Черния петък е вашият предварително направен списък за пазаруване на какви дрехи или други ще са Ви необходими. Това ще ви позволи да не се поддадете на изкушението да гребете всичко и да спестите малко пари в портфейла си. Решете предварително какво точно искате да купите, консултирайте се с близките, претеглете плюсовете и минусите на всеки артикул във вашия „списък с желания”.

Избор на магазини

С готов списък за пазаруване в ръка можете да планирате посещение на конкретни магазини. Но не се увличайте. В крайна сметка пазаруването е преди всичко удоволствие. Нека в плана ви има само 2-3, добре, максимум 5 изхода, походът през който ще донесе удоволствие и няма да се уморява твърде много. За да изберете конкретни магазини, отидете на техните сайтове и проучете асортимента, абонирайте се за бюлетина и самите търговци ще ви уведомят за най-добрите оферти и може би дори ще ви изпратят талон за допълнителна отстъпка.

Анализиране на цените

Не всички супер сделки за Черен петък всъщност са печеливши. Най-често срещаният трик е да начислите огромна отстъпка, като предварително надуете цената на артикула. Когато отидете в магазина, трябва да си представите средната цена на това, което ще купите.

Пристигаме рано

Преди се изненадваме на отчаяните американци, които си вземат почивен ден в Черния петък или се редят на опашки в магазините вечер. Но ако говорим за сериозни отстъпки, има известна причина за това. Но едно е ясно: колкото по-рано дойдете в магазина, толкова по-голям избор ще имате.

Купуваме бързо

Пригответе се за факта, че ще трябва да купувате в Черния петък бързо и без много колебания, защото добрите продажби се провеждат с голям наплив от купувачи. Нещата с добра отстъпка отлитат за броени часове, така че какви са мислите. Така че, уверете се, че вашият списък включва не само имена, но и опции за размер, както и цвят и други характеристики на продукта, които ще ви позволят да направите избор без забавяне.

Следене на личните вещи

Когато пазарувате, бъдете нащрек, защото крадците могат да се възползват от суматохата. Парите и картите трябва да се съхраняват на сигурно място, трудно за джебчии – най-добре е да носите портфейл на колана си или да използвате чанта за тяло. Можете дори да оставите парите у дома и да използвате картата – в случай на кражба тя може да бъде блокирана. От друга страна, ако ви е трудно да се въздържите от импулсивни покупки, парите в брой ще ви спасят от превишаване на лимитите на кредитната ви карта.

Избор на подходяща компания

Ако ще пазарувате с приятели или семейство, имайте предвид, че този вид пазаруване винаги отнема повече време. От друга страна, можете да използвате компанията като предимство: разделете се и отидете в различни отдели, като купувате за себе си и забелязвате от какво може да се нуждае вашият приятел. Помислете три пъти дали да заведете децата в претъпкан магазин – на малките бързо ще им омръзне да обикалят из щандовете и вместо енергично пазаруване рискувате да изпаднете в истерия и караница.

Не разчитаме на бърза доставка

Ако сте купили нещо голямо и сте поръчали доставка до дома, бъдете търпеливи. Броят на поръчките в „Черен петък” се увеличава значително, което означава, че времето за обработка може да се удължи. Например в обикновен ден магазинът обработва и доставя покупка в рамките на 1-2 дни, а в разгара на намаленията този период може да продължи до седмица. Възможно е също да анулирате вече платени покупки поради факта, че магазинът не е имал време да актуализира информацията за наличността на стоки в склада. Разбира се, парите ще ви бъдат върнати, но поне ще бъде досадно. И трябва да сте психически подготвени за подобни неприятности, защото такива ситуации са „обратната страна на монетата“ на големите продажби.