Мода и стил

Мода и стил

Какво е мода?

Увлечение на отделни хора или масова психоза? Или може би просто необходимост? Или това абсолютно не е жизненоважно нещо, от което, изглежда, може да се откаже, което може да се игнорира, игнорира, заобикаля? Мисля, че може спокойно да се отговори с „да“ на всеки един от тези въпроси, защото модата преди всичко е част от културата и затова всички сме въвлечени в нея, защото живеем в обществото и носим дрехи. Разнообразието в днешно време е огромно и всяка дама може да прецени дали да облече елегантна рокля или костюм с панталон. Просто има хора, на които не им пука какво да облекат, а има и такива, които отдават голямо значение на модата.

 

Много често в ежедневната си комуникация използваме думата „мода“. Но чудили ли сте се някога какво означава тази дума? В своя речник Дал дефинира тази дума по следния начин: “… ходещ обичай; временен, променлив каприз в ежедневието, в обществото, в кройката на дрехите и в тоалета.” Но изразът “променлива прищявка” е добре подбран. Не можеш да кажеш по-точно. Едва сега възниква въпросът чия е прищявка? Кой създава модата?

Преди началото на всеки сезон се формират модни тенденции, показват се нови колекции на различни модни марки, а медиите правят изводи кое е модерно през следващия сезон и кое не. След това нови колекции се пускат в масово производство. И тук потребителите на мода влизат в игра, за съжаление, те не винаги могат да разграничат модерното от това, което е стилно.

По улиците сега е много рядко да видите наистина стилно облечени хора с красива дантелена рокля или шифонена туника, гледайки кои очи си почиват от познатото. Ясно е, че само малцина имат пари за скъпи дрехи и личен стилист. И много момичета в преследване на модата често изглеждат като клонирани кукли, губейки своята индивидуалност. Да, бонбоните са вкусни, но ако ядете твърде много от тях, можете да повърнете. А за това колко от нашите мъже се обличат по принцип мълча.

Но, ако се замислите, потребителите са виновни за това, че пазарът предлага много едни и същи продукти, като не им оставя избор. От една страна, да, защото мнозинството яде всичко, което им се предлага, без да се страхува от отравяне. Тук са производителите и ни подхвърли каквото и да било. От това страдат по-дискриминиращите хора, които са много по-малко.

Но има изход от всяка, дори и най-трудната ситуация. И въпреки всички трудности, които животът толкова щедро ни възнаграждава със своите неписани социални закони да изглеждаме не само модерно, но и стилно, все пак е възможно. За да направите това, основното (и най-трудното) нещо е да изберете свой собствен стил, да определите цветовете си (можете да намерите доста съвети по тази тема в мрежата) и след това отидете в магазина и изберете дрехи, които съвпадат не само модните тенденции на сезона, но и вашия стил, вашата цветова схема.

Въпреки че има модерни цветове за всеки сезон, с тях не бива да се прекалява. Ако ни викат от телевизионния екран, че розовото е модерно този сезон, не бързайте да се обличате изцяло в розово. Позволете само на няколко модерни дрехи да се промъкнат в гардероба ви и това е достатъчно, за да изглеждате модерно. В никакъв случай и при никакви обстоятелства не забравяйте, че да се обличате модерно не означава да се обличате като всички останали, това означава да имате свой собствен стил. Защото модата не е само форма на изкуство, тя е и начин за печелене на пари. Не плащайте пари на хора, които не се интересуват какво да ви сложат, само за да продадете бързо продукта си! И ако не знаете как да шиете сами или нямате време за това, изберете шивашко по поръчка като източник на неща, за да актуализирате гардероба си. И не се страхувайте да покажете собственото си въображение, без да разчитате единствено на вкусовете на модните тенденции.