Съставът на термо бельото. Как да изберем и от какво е направено?

Съставът на термо бельото. Как да изберем и от какво е направено?

Вълната и памукът, толкова обичани от нашите баби, вече не изглеждат толкова незаменими. Имаше време, когато цялото термо бельо беше направено от традиционна вълна. Но вълната е различна.

В днешно време се предлагат различни дрехи от термо-бельо като блузи, тениски, клинове и бодита. Евтината вълна силно убожда тялото, продуктите от нея са тежки и изобщо не премахват влагата.

През последните няколко години редица специализирани лаборатории работят, за да гарантират, че техническият прогрес в производството на синтетични материали не стои неподвижен. Съвременните тъкани, макар и синтетични, дишат добре и изсъхват бързо и са хипоалергенни. Кухите синтетични влакна и тъканите, изработени от тях, са изтласкали естественото бельо много назад.

За зимните спортове е за предпочитане комбинирано полипропиленово термо бельо с добавки от памук или вълна. Ски или сноуборд включва редовна смяна на активни товари (спускане) и състояние на почивка (изкачване с лифт, обяд в кафене или бар). Ето защо, при студени условия, е необходимо вашето термо бельо не само да отвежда влагата, но и да ви затопля. Облечени с термо-клин и вълнено боди, Вие ще усещате комфорта на тази материя.

Така че днес термобельото се произвежда предимно от синтетични влакна, естествените влакна се използват само като добавки. Новозеландската вълна на Merino стои отделно.

Естествени влакна

От естествени влакна за производството на термо бельо най -често се използват памук, вълна и коприна. Свойствата на естествените влакна са много важни и често незаменими и често се използват в комбинация със синтетични материали.

Памук – специалните свойства на памучните влакна са, че памукът по -бързо от другите материали отвежда влагата от кожата, без дори да я докосва, но я натрупва и задържа много здраво. Задържаната влага в кожата постоянно я охлажда, докато се изпари напълно. Изпарявайки се, той консумира телесна топлина. Поради тази причина производителите комбинират памук със синтетика: по този начин влагата се отстранява бързо и кожата остава достатъчно суха. Така че запазете бельото си от 100% памук за ежедневно носене и сън, а не за спорт.

Мериносова вълна – всеки знае нейния затоплящ ефект. Вълнените влакна осигуряват микромасаж на тялото, което увеличава интензивността на кръвообращението в кожните капиляри. Срокът на експлоатация на вълната зависи от качеството на нейната нишка. При дълъг престой на студено вълната е незаменима. В допълнение, вълната има естествени антибактериални свойства, което прави продуктите от вълна устойчиви на образуване на миризми.

Коприна – придава на бельото висока здравина и издръжливост. Освен това бельото с коприна е изключително приятно за кожата. При производството на термобельо коприната се използва само в комбинация със синтетични материали и е доста рядка.

Какъв вид термобельо е подходящ за вас?

Изборът на вида бельо директно зависи от три фактора: температурата на въздуха, интензивността на натоварването и личната реакция на спортиста на топлина и студ. Фокусирайки се върху това, производителите на термобельо предлагат модели за спорт и фитнес, както и за ежедневно носене в различни версии – хладни (студени, за горещи условия), леки (леки, за лятото), топли (топли, за студени условия) , x- топло (много топло, за тежко студено време).

Ако сте катерач, турист, каяк, яхтман, тогава вашият избор е почти 100% ограничен до синтетични тъкани, както през зимата, така и през лятото. В края на краищата, само такова бельо е в състояние да осигури комфорт и топлина в продължение на много дни с непрекъснато носене. Въпреки че, според технологиите на Icebreaker, вълната от меринос също ще се справи добре с всички тези задачи.

Ако искате да си купите термобельо за ежедневно носене, просто изберете това, което ви харесва. Просто трябва да решите за плътността на материала. Всичко ще е подходящо: памук, вълна, комбинирано или чисто синтетично. Най -важното е да не сбъркате с дебелината на тъканта. Обикновено производителите поставят специални маркировки, които показват степента на нагряване на определено нещо.

Ако очаквате да сте на открито дълго време в студено време без активни движения или просто принадлежите към категорията на „замръзващите“ хора, вашият избор е вълнено или руно бельо.

Как да изберем размера на термо бельо?

В идеалния случай термобельото трябва да обгражда напълно тялото. В противен случай освободената влага няма да се изхвърли, но, събирайки се на капки, ще се стича по повърхността на кожата. Подсилените плоски шевове и двойните маншети осигуряват плътно и удобно прилепване на бельото към тялото и предотвратяват разтриването. В допълнение, плътното прилягане улеснява поставянето на допълнителен слой дрехи върху термобельото.

Как да изберем размера на термо бельо?

Не трябва да купувате термобельо, като се фокусирате само върху размерите, посочени на етикетите. Преди да купите термобельо, не забравяйте да пробвате комплекта – разходете се, седнете, размахайте ръце. Опитните консултанти в специализиран магазин винаги ще могат да ви кажат как трябва да седне определен модел. Но не забравяйте да се вслушате и в чувствата си. Не притиска ли? Не притиска ли? Разкъсват ли се шевовете?

Какви усещания изпитва човек при термо бельо?

Чувствата на човек несъмнено зависят от вида на неговата професия. Всеки спорт има свой специфичен интензитет на упражнения. Вземете например типично зимно бягане. Натоварването на тялото е равномерно високо. Ако термобельото ви е правилно, гърбът и кръстът ви ще останат сухи. Какво ще кажете за туризма? Натоварването в този случай е неравномерно, дрипаво. Периодите на интензивна работа се съчетават с пълна почивка. Изключително проблематично е да намерите топъл душ сред дивата природа в края на деня, а вземането на няколко комплекта сменяемо бельо със себе си на поход не е много перспектива, всеки грам е от значение! Освен това трябва да вземете предвид силните промени в температурата на въздуха сутрин, следобед, вечер и през нощта.

Вратът е много показателен за работата на термо бельо. Често там, точно по горната граница на “терморизата”, границата на сухота преминава, ако термобельото ви не се справя с работата си.

Кои производители на термо бельо да изберат?

На първо място, си струва незабавно да се определи, че термо бельото днес се произвежда от почти всички компании, работещи в областта на облеклото за зимни спортове. Но е важно да се разбере, че за повечето от производителите термобельото е просто друг продукт от дълъг списък от асортименти. За щастие на световния пазар има няколко високоспециализирани производители на термо бельо, за които неговото развитие и производство е основна дейност. Затова препоръчвам да купувате термобельо под марките на професионалисти.

Грижа за термо бельо

Термо бельото трябва да се пере в топла вода при температура не по -висока от 40 ° C със сапун или прах за пране на ръка или в пералня в „нежен“ режим с добавяне на антистатичен препарат за изплакване.

Изплакнете обилно след измиване. Не е необходимо да се изстисква, необходимо е водата да се отцеди и да изсъхне без използването на отоплителни устройства.

Не сушете термобельо върху нагревателни повърхности или в близост до открит пламък; най-добре е да сушите в добре проветриво помещение с ниска влажност.

Категорично е забранено да се вари, глади, суши в сушилня, на радиатор или над огън.

Не може да се почиства химически или да се третира с разтворители.

Не съхранявайте термобельо в близост до отоплителни и осветителни устройства, в непроветрени помещения, в помещения с висока влажност;

Не забравяйте, че материалът, нагрят до температури над 60 ° C, необратимо ще загуби свойствата си.

Колко струва термобельото?

Ако вече сте узрели да си купите термобельо, би било хубаво да знаете колко струва. Съвсем естествено е, че всеки производител, декларирайки цената си, по всякакъв начин възхвалява качеството на своите продукти. Диапазонът от цени е доста голям. Но, както при всеки друг продукт, трябва да сте наясно какво купувате за тези пари и какво очаквате от покупката. Изборът на термобельо трябва да бъде умишлен. На първо място, вие самите трябва да разберете от какво имате нужда, функционално високотехнологично облекло или просто поредната красива тениска. В първия случай трябва да се разклоните. Но мога да ви уверя, че при спазване на изискванията за грижа, висококачествена топлина тя ще ви служи вярно дълго време.

Желая ви късмет и нека винаги бъдете с комфорт!