Мъжко термо бельо, подходящо спорт и фитнес през зимата

Мъжко термо бельо, подходящо спорт и фитнес през зимата

Много мъже, спортуващи, пренебрегват въпроса за спортното термо бельо, като твърдят, че това е измислица на модната индустрия.

Основната роля в производството на бельо за спорт играят съвременните технологии, които са изправени пред много специфични задачи: здраве, удобство, комфорт, безопасност на човека. Изобретението и въвеждането на термоактивни тъкани насърчава атлетичните постижения, подобрява благосъстоянието на спортистите и повишава ефективността на фитнеса.

Термобельото и термореактивното бельо са различни продукти с различни функции.

Термо бельо

Произвежда се за защита от студ, по-плътно и плътно е от нормалното мъжко бельо, използва предимно вълнени и памучни влакна.

Термобельото е за предпочитане за зимно време с ниска телесна активност. Например, спане, когато човек е практически неподвижен.

Термоактивно бельо

Прави и други неща: поддържа телесната температура (но не я затопля) и се изпотява. Предназначен за спортисти и като цяло активни хора. Такова бельо има два задължителни слоя: за поддържане на телесната температура и за отстраняване на влагата. Такива дрехи са термо тениски, клинове или блузи.

За него се използват влакна в различни комбинации: памук, синтетика, мериносова вълна.

Дебелината на термореактивния материал трябва да е подходяща за конкретния спорт и метеорологичните условия. Има три вида това бельо:

  • тънък, за интензивна физическа активност при положителни температури;
  • среден, за по-малко натоварващи упражнения;
  • дебела, за зимни спортове.

КЪДЕ СЕ ПРИЛАГА

За бягане

Бягането е може би най-популярният спорт в света. Пазарът непрекъснато предлага нови артикули за екипировката на бегачите. Важно е да изберете правилното бельо за мъже, задължително термоактивно.

В студено време си струва да изберете по-плътно термоактивно бельо, което ще служи като добра топлоизолация и ефективно отстраняване на потта. За мъже се препоръчват термо гащи и суичъри от мериносова вълна.

За лятна или вътрешна употреба трябва да закупите по-тънко бельо, тъй като основната задача в този момент е да отвежда потта. Тук са подходящи боксерки и тениски.

За извън сезона има термореактивно бельо със средна дебелина.

Дори висококачественото влакно, от което е направен термореактивният материал, няма да помогне, ако установите, че кройката не ви подхожда. Повечето магазини няма да ви позволят да пробвате панталони за джогинг и да тествате километри. Ето защо, когато пазарувате бельо за спорт, трябва да сте подготвени за избора.

Не бива да определяте размера си на око, трябва да отделите няколко минути на шивашка лента и да запомните вашите измервания, за да не сбъркате по-късно.

Трябва да погледнете и шевовете, те трябва да са плоски. Много производители използват безпроблемна технология, която е дори по-добра.

За фитнес залата

Здравословният начин на живот и модата да бъдете стройни се популяризират активно в медиите. Все повече хора се занимават с фитнес, нуждаещи се от най-новото бельо и полезни аксесоари, които ще ви помогнат да спортувате ефективно.

Компресивното бельо за фитнес и силови тренировки повишава ефективността на упражненията, като компресира мускулите, помага им да ги насищат с кислород интензивно, насърчават бързия кръвен поток, премахват млечната киселина и намаляват болката по време на тренировка за съпротивление. Това бельо ви позволява да усетите по-добре определен мускул.

В същото време твърде дебелото бельо може да причини необичаен кръвоток, а твърде свободното бельо няма да даде очакваните резултати. По време и след тренировка трябва да се използва компресионно бельо за мъже, за да се ускори възстановяването на мускулите.

Изработен е от специален еластичен и бързосъхнещ материал и се препоръчва и за сърдечно-съдов фитнес.

Компресионното бельо е подходящо за спортове като джогинг, тенис, хандбал.

За зимни спортове

Мъжкото зимно бельо – тениски, боксерки, долни гащи, долни гащи – ще осигури комфорт в студа на открито. За скиори, катерачи, фигуристи, хокеисти термоактивното бельо е безценно.

Купували са го само професионални спортисти. Сега той е популярен не само сред тях, но и сред рибари, любители скиори и туристи.

Когато избирате бельо за зимни спортове, трябва да се съсредоточите върху това колко бързо изсъхва. Трябва да закупите бързосъхнещ, за да спестите време за пране и сушене.

Необходим детайл от бельото – без шевове. Безшевното бельо прилепва добре към тялото, а липсата на изпъкнали фуги от материал не причинява натиск и болезнени ожулвания върху кожата.

ТКАНИ

Изборът на материала, от който е изработено спортното бельо, трябва да бъде приоритет. В крайна сметка той е в пряк контакт с тялото, предназначен е да го предпазва и да му осигурява комфорт.

Синтетика

Основните синтетични материи за мъжкото спортно бельо са полиестер, полиамид и спандекс, техните разновидности и комбинации.

  1. Полиестер. Най-добрите в света синтетични влакна. Широко използван в спортно облекло и бельо. Много стегнато. Недостатъкът е високата електрификация. Съчетава се добре с памук.
  2. Спандекс (еластан). Разтяга се до 7 пъти. Устойчив на солена вода и пот. Запазва формата на бельото. Но: избледнява на слънце и е чувствителен към висока температура. Използва се като добавка към други влакна.
  3. Полиамид. Устойчива на износване. Висока тактилност. Не избледнява. Не гори. Не подлежи на гниене и гъбички. Устойчив на солена вода. Поддържа форма. Суровини за спортно компресионно бельо.

Памук

Памукът е популярен поради своята естественост и повечето мъже не могат да си представят гардероба си без него. Предимството на памука е дишането. Но, за съжаление, той задържа влагата и изсъхва бавно, губейки от други синтетични и естествени материали.

Мокра памучна тениска за бегач супер охлажда тялото и гарантира настинка. А памучните бикини, натрупали влага, се превръщат в инкубатор за бактерии и по-нататъшни инфекции.

Чистият памук не е подходящ за термореактивно бельо. Но в съчетание със синтетика, която неутрализира нейните недостатъци, тя е добра и евтина суровина за спортно бельо.

мериносова вълна

Това естествено влакно с висок индекс на топлоизолация има характеристиките, необходими за термореактивно бельо.

Спортното бельо от мериносова вълна има уникални свойства, които го правят подходящо както за лятото, така и за зимата.

Овцата меринос е новозеландска порода, която е ценена заради уникалното си руно. Тъй като тези животни живеят в сурови климатични условия с големи температурни колебания, тяхната вълна има редица свойства, които успешно се използват за производството не само на връхни дрехи, но и на термоактивно бельо.

Най-скъпото мериносово влакно има дебелина на паяжина.

 

Какво е ценно в мериносовата вълна?

Тя:

  • през лятото охлажда тялото, а през зимата го затопля, благодарение на свойствата на влакната, които при по-високи температури се разтягат, а при по-ниски се усукват, улавяйки топлината;
  • хигроскопичен, отвежда влагата от повърхността на кожата през системата на порите във влакната;
  • се замърсява по-малко от другите материали, като има самопочистващи се свойства;
  • не абсорбира неприятните миризми;
  • притежава бактерицидни свойства – бактериите загиват в него;
  • има нежни, щадящи кожата, недразнещи влакна, които ще бъдат оценени от страдащите от алергии;
  • подходящ за всички спортове;
  • всесезонни;
  • органични и биоразградими, които ще бъдат оценени от любителите на природата.

След като инвестира много пари в мъжко спортно бельо от първокласна мериносова вълна, един спортист трябва да знае правилата за грижа за такова бельо:

 

  • ръчно пране в топла вода;
  • разтривайте без много усилия;
  • използвайте течни почистващи препарати;
  • сух плосък.

Мериносовата вълна е защитена от естествена импрегнация, която е мазнини. Прането, направено от него, не изисква често пране, ако по него няма очевидни замърсявания. Достатъчно е просто да го проветрите, тъй като вълната се регенерира при контакт с кислород.

 

Купуването на бельо 3 в 1 или мисленето, че всяко бельо е подходящо за спорт, е грешка, която ще се отрази на здравето на един спортист. Ето защо закупуването на спортно бельо трябва да бъде внимателно обмислено.

В крайна сметка тялото ни се държи различно в различни ситуации.