Компресивни, стягащи клинове

Компресивни, стягащи клинове

Специално бельо, което е направено от еластична материя и е способно да упражнява необходимия натиск, се нарича компресия. Клинът е сред най-разпространените модели. Благодарение на специална производствена технология, продуктите са в състояние да осигурят желаната степен на компресия на определена област на краката, за да предотвратят навяхвания, крампи и наранявания, както и да намалят натоварването на кръвоносните съдове, поради при което работата им може да бъде нарушена.

За какво са те?

Компресивните клинове са необходими преди всичко на професионалните спортисти, които прекарват по-голямата част от времето си в тренировки. Специалното облекло приляга плътно към краката, но в същото време изобщо не пречи на движението. Най-голям натиск има върху глезените, а най-малко върху ханша. Благодарение на това разпределение на компресията се осигурява правилно кръвообращение и дори при екстремни натоварвания съдовете се справят със задачата си.

Компресивните клинове са еднакво важни за атлетите-любители, т.е. тези хора, които се стремят да поддържат форма и редовно се занимават с фитнес, бягане и други спортове. Специалното облекло ви позволява да издържате на тежки натоварвания, и допринася за по-бързото възстановяване на мускулите и натиска след тренировка. Трябва също така да се отбележи, че хората с разширени вени или склонни към него, определено трябва да се занимават с физическа активност в компресионно облекло.

Характеристики и предимства

Клиновете с компресионни свойства имат редица предимства, което обяснява търсенето им сред спортисти и хора, страдащи от нарушения на кръвоносната система:

поддържат съдовете на краката и насърчават правилното кръвообращение;

премахване на болката по време на тежки натоварвания, например по време на бягане;

намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци и запушване на кръвоносните съдове;

имат лимфен дренаж, което допринася за загуба на тегло;

поддържа оптимална телесна температура, без да създава „парников ефект“, т.к материята е дишаща;

предпазва кръвоносните съдове от варикозно разтягане, а също така ви позволява да премахнете съществуващия проблем;

предотвратява навяхвания и мускулни крампи.

Въпреки всички положителни аспекти, компресионните клинове трябва да се използват внимателно, не трябва да се разхождат през цялото време. Освен това изборът им трябва да се прави само след консултация с лекар.

Видове

Има няколко вида клинове с ефект на компресия, всеки от които има собствено предназначение, например:

за спорт – бягане, фитнес, йога, лека и вдигане на тежести;

за лечение на разширени вени;

за бременни;

за поддържане на здравето при патологии на венозната система.

В допълнение към предназначението, всички продукти са разделени на 4 класа според степента на компресия:

Профилактично бельо, което трябва да се носи с леки натоварвания. Препоръчва се за бременни жени и хора, които периодично спортуват.

Лечебни клинове, които помагат да се справите с началните стадии на тромбофлебит и разширени вени.

Терапевтично бельо за хора със сериозни увреждания на кръвоносната система.

Продукти с най-висока степен на компресия могат да бъдат предписани от лекар и се отпускат само по лекарско предписание. Предназначени са за хора с наранявания и тежки заболявания на кръвоносната система на краката.

 

модели

Гамата от компресионни клинове е доста разнообразна, така че всеки потребител ще намери подходящ вариант за себе си. Има обикновени и цветни продукти, изработени от един или повече материали, с широка еластична лента и тясна. В допълнение, моделите за професионални спортисти имат специални вложки, изработени от по-плътна тъкан, които имат повишена компресия. Благодарение на това решение уязвимите зони, като колене или подбедрица, са надеждно защитени.

Как да избера?

Към избора на компресионно облекло трябва да се подхожда много внимателно, т.к. в противен случай, вместо положителен ефект, може да навреди на здравето. Преди всичко се препоръчва да се консултирате с флеболог, като му обясните целта на използването на специализирани продукти, така че той да предложи оптималната степен на компресия.